Zamieszczone przez Milord
[O2FL] Hałasowanie (najprawdopodobniej) spężarki klimatyzacj
Zwiń
X
-
[O2FL] Hałasowanie (najprawdopodobniej) spężarki klimatyzacj
Witam,
przeszukałem forum, ale odpowiedzi nie znalazłem.
Mam problem, od pewnego czasu po rozgrzaniu silnika słyszę wyraźne szuranie/ocieranie, jakby pasek lub element obrotowy ocieral o osłone (hałas delikatnie zwiększa swoją częstotliwość przy zwiększaniu obrotów).
Szuranie to ustaje po włączeniu klimatyzacji, co to może być? Padająca sprężarka, sprzęgło?
Hałasu kompletnie nie slychać, gdy silnik jest zimny i jest on rownież mniej slyszalny gdy na dworze jest chłodno (okres jesien, zima).
Z gory dziękuję za pomoc.
pozdrawiam
-
-
Znajomy miał to samo w BXE i mechanik ASO zawyrokował bliski zgon sprężarki. Element prowadzący pasek był wyjechany i groził uwaleniem w każdej chwili. Objawem było szuranie, chrobot - ustawił po odpaleniu AC. Obstawiam, że to sprężarka się kończy. Co ciekawe u niego były te objawy już przy 70.000 km. Ciekaw jestem jakie sprężarki są montowane w poszczególnych motorach O2. Takie same? Ja mam dzisiaj 138k i odpukać klima chodzi jak złoto.
Komentarz
-
-
U mnie jest dokładnie tak samo - jeżdżę z tym już od prawie 3 lat. Sprężarka była wyciągana, rozbierana, czyszczona i dalej to samo. Wymieniono tylko sprzęgło bo już padało.O czarnulę dba Robekcool http://www.k-mot.pl/page7.php
Graty i płyny ustrojowe zapewnia Kondzio http://www.oilspa.pl/
Komentarz
-
-
Witam.
U mnie podobny syndrom zaczął występować.
Klima nie działa, słychać tak jak by obcieranie "brum, brum".
Klima włączona, dźwięk ucicha i jest "ok".
W kwietniu/maju wymienione zostało sprzęgiełko kompresora.
Czy ktoś, może jeszcze potwierdzić/zaprzeczyć, że temat dotyczy padającej sprężarki?
Czy ktoś może polecić dobrych speców od klimy w rejonie Warszawy/Piaseczna?
Pozdrawiam
Eryk
Komentarz
-
-
Eryk Konieczny jak chcesz w najbliższy piątek możemy podjechać razem na Spisaka
zmieni się trochę priorytet u Roberta
jak coś pisz PWkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Cześć,
Wiem, że było sporo wątków na ten temat ale jakoś żaden nie pasuje do mojego przypadku. Octavia II FL 1.4TSI z 2011 roku, 40tys przebiegu. Przy temperaturach rzędu kilkunastu stopni klimatyzacja (albo konkretniej sprężarka) wyje, wycie zmienia się ze zmianą obrotów silnika. Niestety nie wyje zawsze np. wsiadając rano do samochodu wycie pojawia się dopiero po 5-10 minutach. Przy wyższych temepraturach wycie nie występuje albo pojawia się gdy auto już mi się dobrze wychłodzi.
Hałas zanika po wyłączeniu AC więc to na pewno ma związek ze sprężarką. Chłodzi bardzo dobrze. Rok temu zauważyłem, że w upalny dzień po dłuższym postoju klimatyzacja się nie włącza się dopuki nie zwiększę lekko obrotów silnika np. do 1200-1300 tys. VCDS błędów nie wyświetlał. Pojechałem z tym do ASO tam również nie stwierdzili usterki. Wymieniłem wtedy czynnik (podobno po 4 latach eksploatacji było go za dużo ??) i od tego czasu zaczęło się wycie. Klima nadal po dłuższym postoju nie startuje bez lekkiego przygazowania. Może tutaj jest winny akumulator ?
W przyszłym tygodniu jadę do zakładu od klimy, mają wstępnie wymienić ponownie czynnik. Wstępna, telefoniczna diagnoza to sprężarka do regeneracji. Głupio wydać 900zł gdy klima chłodzi dobrze i szybko.
Może macie jakieś pomysły ? Może to zawór który reguluje moc sprężarki ?
Komentarz
-
-
krzysn mam u siebie podobną sytuacje tylko u mnie jest na odwrót wycie wraz ze wzrostem i spadkiem obrotów na włączonej klimie i czym cieplej tym głosniejsze wycie. Po wyłączeniu klimy cisza. Rok temu było mało czynnika, po sprawdzeniu szczelności uzupełnili i było ok, teraz jak się zrobiło cieplej od 2 miesięcy pojawiło się to wycie znowu, byłem u mechanika, podpieli pod maszynke i czynnika nie ubyło jakoś specjalnie. Wydruku nie widziałem więc uwierzyłem na słowo chyba że maszynkę mają uwaloną. Nie wiem co teraz robićblade232
Komentarz
-
-
blade232, u mnie po dobiciu (brakowało około 100g) hałas ustał. Spece znaleźli plamy na chłodnicy klimatyzacji i niestety prawdopodobnie czeka mnie w przyszłości wymiana :-(, czas pokaże. Mogło być też tak, że fachowcy z ASO :evil: dali za mało czynnika ponieważ hałas pojawił się zaraz po wizycie u nich.
Zaznaczam, że nie znam się, ale u Ciebie może to być jednak oznaka padającej sprężarki. W wyższych temperaturach jest bardziej obciążona... Rozważ wiek samochodu i przebieg,
IMO lepiej teraz sprężarkę zregenerować niż później oczyszczać cały układ i wymieniać chłodnicę. Ceny 900 vs. 2500 zł :-(
Powodzenia.
edit: Wg. moich fachowców hałasować może bardzo wiele rzeczy, niekoniecznie sprężarka. Mówili np. o łożysku, rolkach itp.
Komentarz
-
-
Kasper64 a są różne rodzaje czynnika i mogą mieć wpływ na prace sprężarki ?
[ Dodano: Czw 30 Cze, 16 10:25 ]
Jestem po diagnozie i gość powiedział że sprężarka daje hałas ale z zewnątrz prawie nie słyszalny tylko w kabinie i niesie się to przewodami ponoć, ale sama w sobie sprężarka jest sprawna ciśnienia są dobre, klima się załącza od razu, zimno z kratek wieje od razu. Czynnika brakowało koło 20-30 gram ale powiedział że pewnie było ful bo maszyna nigdy całego czynnika nie ściągnie co do grama, oleju maszyna wyciągneła koło 4ml dodane zostało 10 ml. Szczelność układu jest, dodatkowo sprawdzili też szczelność tego białego korka na osuszaczu przy chłodnicy klimy i jest szczelny. Dodam że spalanie jakie pokazuje komp teraz jak jest ciepło na zewnątrz na wolnych obrotach bez klimy to 0,5-0,6L a z załączoną klimą to 0,9-1L - nie wiem czy tak ma być. I co tu robić? Sugerowali mi że jeździć i nie wymieniać skoro układ pracuje prawidłowo i jest szczelny :?:
P.S Co do szczelności to chyba jest dobrze jednak bo skoro te 2 miesiące temu byłem na uzupełnieniu czynnika u "nabijacza" i wg niego czynnika nie ubyło praktycznie przez rok i zrozumiałem go że nic albo prawie nic nie uzupełniono - nie dostałem wydruku niestety.blade232
Komentarz
-
-
u mnie buczenie było słychać po dobiciu klimy okazało się że był zapchany osuszacz i w układzie robiło się za duże ciśnienie, objawem było również że wentylator chłodnicy włączał się od razu na drugi bieg, moja rada nie jeździć diagnozować do pseudo-fachowców którzy handlują oponami a przy okazji nabijają klime tylko od razu jechać do mechanika który zna się na klimatyzacji
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blade232Dodam że spalanie jakie pokazuje komp teraz jak jest ciepło na zewnątrz na wolnych obrotach bez klimy to 0,5-0,6L a z załączoną klimą to 0,9-1L - nie wiem czy tak ma być.
W kwestii hałasu klimy - można spróbować z wymianą czynnika w połączeniu z przepłukaniem układu (maszyna przepłukuje układ a następnie napełnia świeżym).
Komentarz
-
-
Dodam i ja że u mnie w zasadzie od nowości klima hałasuje, tzn jak włącze i jest gorąco to "jęczy" i wydaje różne odgłosy. Serwis klimy wraz z wymianą czynnika itp robię co roku.Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
No i stało się, miałem bliskie spotkanie z sarną :evil: i przód auta do naprawy :cry: i będzie nowa chłodnica klimy z osuszaczem. W związku z tym myślę że chyba wymienię tą sprężarkę na nową. Co myślicie warto wykorzystać sytuację ?
[ Dodano: Czw 14 Lip, 16 08:16 ]
Jakie macie sprężarki w CAXA, chce wymienić 1K0820859T denso tylko nie wiem będą inne pasować np sanden lub delphi 5K0820803A lub Cblade232
Komentarz
-
-
Ambiente
- 2016
- 110
- Octavia III combi (5E5)
- AVU 1.6 MPI 102 KM
- BXE 1.9 TDI PD 105 KM
- CLHA 1.6 TDI CR 105 KM
Witam.
Szukam już jakiś czas i dopiero tu znalazłem temat z podobnym problemem dotyczącym klimatyzacji a mianowicie głośnej pracy sprężarki (cykliczne tarcie, rzężenie).
Sprawa ma się następująco. Klimatyzacja słabo chłodzi i długo trzeb czekać na efekty pracy. Diagnoza, sprężarka do wymiany. Możliwe bo moja O2 FL ma już nalatane ponad 300 tysięcy. Długo nie czekając udałem się do sklepu po nową sprężarkę. Wybór padł na Nissens-a. Efekt wymiany: klima działa super parę sekund po włączeniu chłodzi jak trzeba, ale jest efekt uboczny po wyłączeniu klimy pojawia się te rzężenie. Ciśnienia ok, wycieków brak, środek chłodzący w normie
Co może być powodem takiego zachowania? Czyż by wina osuszacza? Co o tym sądzicie? Za wszelką pomoc z góry dzięki.
Komentarz
Komentarz